Og helt seriøst: det ér rent faktisk en japansk version af en wienerschnitzel og noget sauerkraut. Som vi har skrevet om før på bloggen, så findes der i Japan et japansk-vestisk fusionskøkken, de kalder yōshoku.
Når man gå gennem gaden i Japans større byer og togsationer, møder man mange – for os – sjove blandinger. Herunder en fascination af brun sovs, lad os kalde det demi-glace, serveret med ris. Hvis man er heldig, kan man også finde et fransk brasseri, der både sælger beuf bearnaise, pizza, svineskank med kål og hot dogs. På den anden side har yakitorispyd intet med sushi at gøre, men det har ikke forhindret visse danske sushi-spisesteder i at blande det sammen.
Tonkatsu var noget af det første, vi spiste da vi var i Japan. Vi fandt et lille sted, der serverede de her sjove kæmpenuggets. Da vi satte os ind og spurgte den venlige servitrice, om vi ville have gafler til, men vi vurderede, at der vist ikke var nogen grund til at stikke mere ud fra flokken end højst nødvendigt.
Koteletterne smagte herregodt! Den findes i to versioner. En dyr version af den magre filet og en billigere variant på nakkekotelet. Tag den billigste, hvis du er i Japan, da den smager af mest.
Efter lidt tid kom der en flok på en 6-8 unge mænd ind i restauranten, som lignede nogen, der var på vej i byen. På baggrund af utallige erfaringer herhjemmefra, tænkte jeg med det samme, at madroen var slut. Overraskende nok, satte de sig bare ned, spiste deres mad og talte afdæmpet, hvilket er standarten i Japan. I Danmark kan skal man ofte høre på andre menneskers dårlige jokes, ægteskabelige problemer og skrigende børn, når man er ude og spise. Fordomme siger mig, at man især kan opleve dette cirkus på Jensens Børnehus.
Og så tilbage til koteletten…
Hvis koteletten er for tyk, vil den ikke kunne blive gennemstegt inden pankoen er gylden, så sørg for af den er godt gennembanket, uden at være tæsket til plukfisk.
Du skal bruge:
2 øko. nakkekoteletter eller filet
Mel
Panko (japansk rasp)
1 æg
1 spsk. olie
Olie til fritering
Tonkatsu-sauce:
3 spsk. ketchup
6 spsk. østerssauce
6 spsk. engelsksauce
1 spsk. sukker
Tilbehør:
1/4 spidskål, fintsnittet
1 skive lime eller citron, halveret
Sennep
Kogte ris
Misosuppe
Sådan gør du:
Snit kålen meget fint og stil den til side. Rør alle ingridienserne til tonkatsusaucen sammen og laden den stå i 20 min, så sukkeret er godt opløst.
Pisk ægges sammen med den ene spsk. olie. Bank nakkekoteletterne flade, til en tykkelse på ca. 1cm. Vend hver kotelet 1. mel, 2. æg, 3. panko.
Friter hver kotelet til den er gylden og sprød i 160 grader varm olie. Dryp af på fedtsugende papir. Hvis du (hvilket du bør og skal) spiser retten med pinde, så skal du skære koteletten ud i mindre stykker inden servering.
Anret kotelet, kål, lime eller citronskive, en spsk. sennep og lidt tonkatsusauce på en tallerken og giv lidt ris og misosuppe til.